Synnärillä

Oli hyvin erilainen kokemus olla harjoittelussa muiden suomalaisten kanssa. Kun kaikki muut puhuivat nepalia, me pystyimme puhua keskenämme suomea. Tavallisesti saatan odotella pitkiä aikoja ennen kuin joku muistaa, että en ymmärrä nepalia, pahoittelee ja jatkaa nepalin puhumista. Usein vaikka yritän osallistua keskusteluun puhumalla mitä vain mieleeni juolahtaa, niin se ei usein auta, koska nepalilaiset jatkavat keskustelua silti keskenään nepaliksi. Olen kahden kuukauden aikana tottunut siihen, mutta suomen puhuminen oli erittäin mukavaa vaihtelua. Suomessa kaikki englantia osaavat puhuvat keskenään englantia, jos joku seurasta ei ymmärrä suomea. Ehkä nepalilaiset eivät ole tottuneet samalla tavalla muunkielisiin ihmisiin.

Suomalaiset opiskelijat

Lääkäri, opettaja, hoitajia ja opiskelijoita

Puolen tunnin sisään ensimmäisenä harjoittelupäivänä synnytyssalissa pääsin jo näkemään elämäni ensimmäisen synnytyksen. Seisoin muutaman metrin päässä muiden suomalaisten opiskelijoiden kanssa, kun emme kehdanneet mennä lähemmäs. Samana päivänä näin myös toisen synnytyksen, jolloin pääsin tukemaan synnyttäjää ja seuraamaan tapahtumaa lähempää. Patan Hospitalissa ei käytetä yleensä kivunlievitystä synnytyksessä. Se olisi paikallisten opiskelijoiden mukaan mahdollista, mutta naiset eivät kuulemma tiedä pyytää sitä, eikä sitä silloin tarjota.

Paikallisten opiskelijoiden mukaan äidit käyvät raskauden aikana yleensä neljällä seurantakäynnillä: tavallisimmin kuukausina 4, 6, 8 ja 9. Nepalissa opiskelijat eivät harjoittele suturointia ensin elottomaan kohteeseen, kuten meillä Suomessa vaan suoraan oikeaan potilaaseen harjoittelussa.


Steriileitä välineitä kangaspusseissaan

Synnytyssali

Osaston käytäväpaikat

Käytävä synnytyssaliin

Synnytysosastolla 50 potilaspaikkaa. Active roomissa on 10 paikkaa äideille, jotka tarvitsevat tehostettua seurantaa esimerkiksi äidit, joiden synnytys käynnistetään kalvojen puhkaisulla, kun synnytys ei ole edennyt riittävän nopeasti.

Synnyttäjä peitetään lantiosta alaspäin steriileillä liinoilla synnytyksen aikana. Välillä synnytyspakkauksesta puuttuvat jalkojen peitinliinat, jolloin niitä ei käytetä, samoin kuten tilanteissa, joissa ei ole aikaa. Usein ei ollut aikaa, koska vauva syntyi alle minuutissa pöydälle siirtymisen jälkeen. Äidit lähtevät osastolta synnytyssaliin vasta kun vauvan pää näkyy. Tuntuu hurjalta miten äitejä pyydetään ponnistamaan osastolla ja pään näkyessä heidän tätyyy siirtyä pyörätuoliin ja synnytyssalissa kiivetä vielä pyörätuolista sänkyyn.

Sain kuulla lääkäriltä, että sukupuolen paljastaminen on Nepalissa laitonta sukupuolen valikoivien aborttien vuoksi. Osa naisista käy laittomilla klinikoilla selvittämässä sukupuolen ja abortoi lapsen jos se on tyttö.

Kaksoset syntyvät lähes poikkeuksetta sektiolla Patan Hospitalissa. Sektion jälkeen sairaalassa ei anneta synnyttää alateitse turvallisuussyistä. Suomessa alatiesynnytystä sektion jälkeen pidetään turvallisena. Useina päivinä monia naisia lähti leikkaussaliin sektiota varten ja pääsimme näkemään vuoron aikana vain yhden luonnollisen synnytyksen. Se herätti kysymyksen kuinka suuri osa vauvoista syntyy sektiolla. Löysin linkin vuonna 2018 julkaistuun artikkeliin (http://www.jnhrc.com.np/index.php/jnhrc/article/download/1750/767/)), jonka mukaan 41,9% vauvoista syntyy Patan Hospitalissa sektiolla. Ero suurien kaupunkien ja pienempien kylien välillä on suuri. Artikkelin mukaan sektioiden määrä koko Nepalissa on 9%. Suomessa vastaava luku oli 16,4% vuonna 2016 (https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00873). WHO:n suositus keisarinleikkausten määrälle on 10-15% kaikista synnytyksistä (https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/161442/WHO_RHR_15.02_eng.pdf;jsessionid=CB65FAB595715A41F1CF2A8E23EBAD52?sequence=1)

Eräällä naisella jäi osia sikiökalvoista kohtuun ja kaavinta suoritettiin ilman puudutusta. Synnytyksen aikana nainen kurtisti hieman kulmiaan, mutta puolituntia kestäneen kaavinnan aikana naisen tuskaa ei voinut olla huomaamatta. Naisen kohdussa kävivät niin paikallisen opiskelijan, opettajan kuin lääkärinkin kädet välineiden lisäksi. Opiskelija suoritti synnytyksen näyttöä, jonka vuoksi hän pääsi lopuksi vielä suturoimaan naisen episiotomian. Välillä opiskelija veti lankaa liikaa, jonka vuoksi hänen täytyi pistää se kokonaan uudelleen. Sitä katsellessä tuli mieleen, että Suomessa ei annettaisi opiskelijan enää vastaavassa tilanteessa harjoitella.

Eräs synnyttäjä oli liian väsynyt ponnistamaan ja synnytys kesti "tavallista" kauemmin. Kun vauva vihdoin syntyi sain lapsivettä ja verta sukilleni ja kengilleni. Äiti oli kiitollinen, kun olin tukenut häntä synnytyksessä ja kertoi rakastavansa minua synnytyksen jälkeen. Hän kutsui minut kotikaupunkiinsa käymään ja antoi miehensä puhelinnumeron. Hän pyysi minua myös ehdottamaan nimeä vauvallensa ja kirjoittamaan sen käteensä, jotta ei unohtaisi sitä ja osaisi kirjoittaa sen oikein. Ehdotin nimeä Sushmina. En käynyt naisen kotikaupungissa.

Onneksi otin vanhat työkenkäni mukaan, jotka olin aikeissa heittää pois jo aikaisemmin

Ehkä tämän pienen vastasyntyneen nimeksi tulee Sushmina. Äidiltä pyydetty lupa kuvan ottamiseen.

Pääsimme harjoittelemaan sikiön sydänäänten kuuntelua fetoscopella eli kätilön torvella. Aluksi sydänääniä oli todella vaikea kuulla, mutta lopulta se alkoi helpottumaan. Pääsimme seuraamaan monia synnytyksiä, sikiökalvojen puhkaisuja, ensimmäisiä imetyshetkiä ja episiotomian suturointeja sekä tutkimaan istukoita ja tunnustelemaan vauvan asentoa kohdussa.

Kävin vapaapäivänä läheisessä Chandragirin kaupungissa kokeilemassa köysirataa. Matkustin kaupunkiin tunnin paikallisbussilla Purano Bussparkista. Hyppäsin kyydistä Chandragirissä Check Post Police Stationilla, josta kävelin 1,6 km köysiradalle. Lipun hinta länsimaalaiselle oli USD 13 (noin 11,77 euroa) meno ja USD 22 (noin 19,9 euroa) meno-paluu. Otin menopaluun joka oli hintansa väärti, vaikka en valitettavasti päässyt näkemään Himalajan vuoristoa, koska päivä oli pilvinen.















Ratsastusta pilvien yläpuolella

Kävin eräänä iltapäivänä uimassa ja saunomassa lähelläni olevalla Nirvana Wellness Clinicillä. Uiminen ja saunominen maksoivat yhdessä 900 rupiaa eli noin 7,14 euroa. Erikseen ne olisivat maksaneet molemmat 650 rupiaa eli noin 5,16 euroa. Pukuhuoneessa oli kaappeja, mutta niissä ei ollut lukkoja. Onneksi pidän aina pientä lukkoa mukanani väkijoukkojen varalta, jotta varastaminen ei olisi niin helppoa, joten sain kaappini lukittua.






Ihan hyvät löylyt antoi, vaikka lämpötila olikin suomalaiselle aika alhainen

Seuraavalla viikolla menen harjoitteluun teho-osastolle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikko takana

Lähdön aika